MIDDEN - DELFLAND

Historische koets krijgt definitieve plek in Maasland

23 november 2013. Voor de laatste keer rolden op zaterdag 23 november de wielen van de historische ´kerkbrik` over de straten van Maasland: de brik, met het gemeentewapen van de voormalige gemeente Maasland, stond de afgelopen jaren opgeslagen om nu een definitieve plek te krijgen onder de nieuwe overkapping tussen museum De Schilpen en galerie Tavenu. 

Laatste ronde door het dorp

Een laatste keer nog maakte de koets een ronde door het dorp Maasland. Niek Suijker uit Schipluiden was de koetsier. Bas Braad en wethouder Tineke van Nimwegen de reizigers. De heer Braad volgt per 1 januari 2014 Rob Budde op als voorzitter van het bestuur van museum De Schilpen. Voor deze speciale gelegenheid trokken Braad en Van Nimwegen hun historische kleding aan. Na deze ronde werd de koets onder de overkapping gereden en wordt een kunstpaard ervoor gezet. Vanaf dat moment is de koets ook vanaf  het Pinasplein onder de nieuwbouw te zien.

Rob Budde: ‘Met het, na de rondrit, voorzichtig naar binnen manoeuvreren van de brik onder de overkapping kan het project uitbreiding museum worden afgesloten en heeft het dorp een museum  dat er zijn mag en klaar is voor de toeristische functie die onze Cittaslow gemeente in de naaste toekomst steeds meer zal gaan vervullen.’

Tineke van Nimwegen, wethouder Monumenten en Erfgoed : ‘Het is een eer voor mij om, samen met Bas Braad en koetsier Niek Suijker, de brik naar haar definitieve plek te mogen brengen. Daar zal het verhaal verder worden verteld. ’

Historische koets

Geschiedenis van de brik

De brik dateert waarschijnlijk uit het begin van de 19e eeuw (circa 1900) en komt, zoals uit een inscriptie in de wielassen blijkt oorspronkelijk uit Friesland. In vroegere jaren kwamen de boeren met de brik naar de kerk en wordt daardoor ook wel aangeduid met de term ’kerkbrik’. Het rijtuig is jarenlang eigendom geweest van de familie de Jong. Deze familie heeft het rijtuig eind jaren tachtig geschonken aan de voormalige gemeente Maasland. De gemeente heeft de brik vervolgens opgeknapt zodat het rijtuig weer in gebruik kon worden genomen. De bedoeling was dat de brik voor inwoners van Maasland bij huwelijken en dergelijke ingezet kon worden. Omdat het gebruik door bruidsparen tegenviel en de gemeente geen permanente stallingsmogelijkheid had, heeft de voormalige gemeente Maasland het rijtuig verkocht aan de heer M. van Buuren. Hierbij is als voorwaarde opgenomen dat bij een toekomstige verkoop de gemeente het eerste recht van koop zou hebben.

Begin 2006 bood de heer Van Buuren, overeenkomstig de voorwaarden, de brik aan de gemeente te koop aan. Gelet op het feit dat de brik nauw verbonden is met de voormalige gemeente Maasland, vond het college van Midden-Delfland het van belang om dit historische rijtuig voor het dorp Maasland te behouden. Dit heeft ertoe geleid dat op verzoek van het gemeentebestuur, Stichting De Schilpen de kerkbrik als onderdeel van haar collectie heeft aangekocht. De gemeente heeft voor een aanvullende financiële bijdrage gezorgd om de aankoop mogelijk te maken. Omdat Stichting De Schilpen de afgelopen jaren onvoldoende ruimte heeft gehad om de brik tentoon te stellen, is in 2007 een bruikleenovereenkomst met de gemeente afgesloten. Op basis van deze overeenkomst heeft de gemeente zorg gedragen voor de stalling en de verzekering van het rijtuig.

Bron: Gemeente Midden-Delfland 19 november 2013

09 december 2013