Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution

19 april 2013. Op 19 april werd in Museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling The Blue Revolution geopend. Van zaterdag 20 april tot en met zondag 9 juni 2013 kleurt het museum nog blauwer. De tentoonstelling Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange is een gezamenlijke tentoonstelling van Delft en Jingdezhen en toont een overzicht van de resultaten tot nu toe van het Artists in Residence programma. Zie ook de China Times of hier voor onze Chinezen.

De tentoonstelling The Blue Revolution in Museum Het Prinsenhof is verlengd tot 1 september 2013!

The Blue Revolution geeft inzicht in de meer dan 400 jaar oude relaties tussen China en Nederland en het typisch Hollandse Delfts Blauw dat zijn oorsprong vindt in China. Dit wereldberoemde keramiek is ontstaan als een ordinaire kopie van het blauw witte porselein uit Jingdezhen. Nu producten made in China opnieuw de wereld veroveren wordt vaak neerbuigend gedaan over het kopieergedrag van de Chinezen. Deze tentoonstelling toont de keerzijde van dit verhaal....

‘Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange' toont een overzicht van de resultaten van het uitwisselingsprogramma ‘Artist in Residence' van keramiekkunstenaars tussen Delft en Jingdezhen. De tentoonstelling neemt je mee op reis, een reis door keramiek en kunst, maar ook een reis door de geschiedenis van beide steden en hun samenwerking. Naast de keramische objecten met een hoge artistieke waarde, is veel aandacht voor de kunstenaars zelf, hun ervaringen en hun inspiratie. Artistieke uitwisseling leidt tot bijzondere resultaten.

Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution

De tentoonstelling

In de zaal met de naam Gastenkwartier is het interieur van een VOC schip neergezet. Over plankieren en trappen leidt een smalle wandelroute door het ruim van het schip langs alle kunstschatten uit China en Delft. De overweldigende hoeveelheid aan schitterende voorwerpen en muurschilderingen, video en geluid zorgen voor een fascinerende Delfts-Blauw beleving. Neem vooral de tijd en wandel enkele malen door het scheepsruim om de tentoonstelling volledig tot zijn recht te doen komen.

Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution

De tentoonstelling toont werk van Adriaan Rees, Jiansheng Li, Wan Li Ya, Zhang Ling Yun, Pepijn van den Nieuwendijk, Tineke van Gils, Pauline Wiertz, Hugo Kaagman, Chris Dagradi, Adrie Huisman en Wendy Steenks.

Er zijn tijdens de periode van de expositie veel activiteiten, rondleidingen en lezingen: het overzicht.

Geschiedenis Delfts Blauw

Ruim 1000 jaar geleden wordt in Jingdezhen, China, het porselein ‘uitgevonden'. Eeuwenlang is het maakproces van porselein een geheim van de Chinezen. Begin 17e eeuw veroveren Nederlandse Kaapvaarders twee Portugese schepen die zijn beladen met een grote hoeveelheid blauwwit Chinees porselein. Deze scheepsladingen brengen hoge prijzen op. Met de oprichting van de VOC in 1602 begint de grootschalige import van porselein uit China.

Al snel worden Chinese motieven in Delftse aardewerkbakkerijen nageschilderd, of gecombineerd met westerse onderwerpen: Delfts Blauw is geboren. Door een Chinese burgeroorlog valt de import uit China vanaf 1644 tijdelijk stil en Delft grijpt zijn kans; Delfts Blauw verovert de wereld.

Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution - Theepotten Tineke van Gils

Delft Keramiek 2013

Van 27 april t/m 9 juni vindt het internationale keramiekfestival ‘Delft Keramiek 2013' plaats. Op meerdere plaatsen in de stad (galeries, musea, kunstcentra) is aandacht voor keramiek. Kijk op www.skpd.nl

Zie ook:

Bron: Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange.

01 april 2024