Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De heren en vrouwen van Huis ten Dorp en Middeleeuwse veten

Op woensdag 13 maart 2013 houden Peter de Jong en Corien Glaudemans op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden elk een boeiende lezing over een historische onderwerp. De bijeenkomst vindt plaats in Parochiecentrum De Schelp, Burgemeester Musquetiersingel 56, 2636 GG Schipluiden, aanvang 20.00 uur.Toegang is gratis (vrije gift in de melkbus).

De heren en vrouwen van Huis ten Dorp

Peter de Jong, woonachtig in Schipluiden, heeft een speciale studie gemaakt over de heerlijkheid Dorp en Huis ten Dorp. Deze uitgebreide bezitting lag tussen Maasland en Schipluiden.

Voor het eerst zijn alle heren en vrouwen Van Dorp op een rij gezet en uitvoerig beschreven. Hieronder bevinden zich opmerkelijke personen, die ook in de landspolitiek een belangrijke rol hebben gespeeld. De lezing is een inleiding op een groot artikel over dit onderwerp, dat de spreker voor ons binnenkort te verschijnen historisch jaarboek 2012 heeft geschreven.

Middeleeuwse veten in Holland

Corien Glaudemans verzorgt na de pauze een lezing over middeleeuwse veten en de bestrijding ervan. Zij is werkzaam in het gemeentearchief van Den Haag en gepromoveerd op dit onderwerp.

Bloedwraak kwam vooral in de Middeleeuwen regelmatig voor. In welke situaties gebeurde dit? In welke situaties gebeurde dit? Hoe ging de overheid hiermee om? Waren er specifieke plaatsen waar de wraak werd uitgevoerd? Welke voorbeelden zijn er bekend uit Delfland? De spreker zal in haar verhaal hierop antwoorden geven.

Twee zeer interessante onderwerpen in één bijeenkomst worden georganiseerd door Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

02 april 2024