Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Een roerige onderduikgeschiedenis - Historisch boek over twee Joodse jongens

Schipluiden - Tijdens de Tweede Wereldoorlog verslijten twee 'puberende' jonge Joodse broers uit Scheveningen een tiental onderduikadressen. Verschillende keren weten ze op het nippertje uit handen van de bezetter te blijven. Ze schuilen in Den Haag en omstreken, in Baarn, Delft en uiteindelijk op een boerderij in Schipluiden, waar ze zelfs niet worden ontdekt als op die boerderij soldaten zijn gestationeerd. Twee Westlanders - Henk Brabander (1933) en schrijver Dennis Koopman (1987) - hebben deze boeiende geschiedenis in woord en beeld vastgelegd in het boek 'Stille Helden' dat 22 november verschijnt.

Verslagen van broers Bernard en Jaap Matz - nog in leven, wonend in Israël - en andere betrokkenen zijn samengevoegd tot een indrukwekkend geheel. Rijk geïllustreerd met fotomateriaal wordt in het boek de sfeer geschetst van de Joodse gemeenschap in Scheveningen en Den Haag, het Joodse onderwijs in de eerste oorlogsjaren en de spanning in het 'verzet'. 

De broers verblijven bij verschillende adressen in de regio Den Haag, bij een 'moffenhoer' in Baarn, bij de Delftse eigenaars van een kermisattractie, en bij een boerengezin in Schipluiden. Bij deze familie Van Vliet verblijven ze bijna twee jaar, tot de oorlog ten einde is.

De periode ná de oorlog ontbreekt ook niet in het boek. Het blijkt dat hun ouders en jongere zusje de oorlog niet hebben overleefd. De broers emigreren naar Israël. De vele initiatieven van het Yad Vashem-museum in Jeruzalem komen aan bod: zowel het eren van de slachtoffers, als het onderscheiden van 'oorlogshelden' speelt een rol. Dit maakt deze oorlogsgeschiedenis compleet: een inspirerende reconstructie van een aangrijpende historie. Het specifieke relaas van de twee broers vertelt het verhaal van een generatie. 

Het boek is onder andere verkrijgbaar via de boekwinkel voor € 18,50.

Klik voor meer informatie over Dennis Koopman.

Bron: Persbericht, 15 november 2013

01 april 2024