Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Cult Royale festival 2013

18 & 19 januari 2013. Cult Royale 2013, de achtste editie van dit bijzondere Schipluidense festival, vond plaats in een sfeervol en cool winters decor. Binnen in de (meeste) locaties was het lekker warm en kon men genieten van vaak verrassende uitvoeringen. De vrijdagavond voorafgaand aan het festival was geheel gewijd aan literaire uitspattingen in de ruimste zin van het woord. Beleef het fotoalbum...

Literaire hoogstandjes

Tijdens een wandeling door de kern van Schipluiden was een speurtocht uitgezet waarbij een zestal uitgebeelde literaire genres moest worden gevonden. Voor de serieuze deelnemers zal dit geen groot probleem zijn geweest. Kookboeken lagen in overvloed in het Oude Gemeentehuis. Bij Rina Groot (Dorpsstraat) kon de nostalgie in een aantal oude poëziealbums worden beleefd. In Café Sport moest even een moord worden opgelost.

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Jip en Janneke, in de Jagerstraat, stonden vast voor de kinderboeken. In de woonkamer van de fam. Haring werd duidelijk iets medisch uitgebeeld. Zelf meedoen kon ook: binnen in de Hippe Engel kon je de basis van het striptekenen leren en in de hal van het Oude Gemeentehuis was de opdracht op een oude typemachine een kort verhaal te schrijven van... slechts zes woorden: a Six Word Story. Voor de serieuze noot zorgde in Het Tramstation de fam. Moerman met voordrachten uit boeken van de Schipluidense dichter H.K. Poot (1689-1733). Bij bakker Hoek vertelde schrijver Jan v.d. Mast over zijn boek De Kleine Keizer, een bijzondere geschiedenis over de kleinste man ter wereld (96 cm lang en 18 kilogram wegend).  

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Het Cult Royale festival

De opening van het festival vond 's middags om drie uur plaats in de schuur van Moerman met een eenmalig optreden van een koor en orkest met veel dorpsgenoten. Uitgevoerd werd het zang/muziekstuk Old Shanghai van Beck Hansen uit zijn boek met bladmuziek Song Reader. Een groot aantal versies van Old Shanghai staat al op YouTube; wellicht ook die van Cult Royale uit Schipluiden.

Volgens het vertrouwde recept was een groot schema opgesteld met de 23 locaties, waarvan één rijdende (de MMMTour bus), en de bijna vijftig acts van (meestal) 30 minuten. Nu kwam het aan op goede planning en op tijd in de rij staan. Dit laatste was vooral belangrijk voor de wat kleinere huiskamers! 

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Een van de topacts was het optreden van het Gouwen Ouwen Koor in de Dorpskerk: tweemaal volle bak! Maria Kuipers en de leden van de vroegere band Europe hadden een koor van de 'Gouwen Ouwen' van Schipluiden bijelkaar gebracht met als doel een reeks gouwe ouwe rocknummers uit te voeren... en met veel succes!

Een nieuwe ervaring was een geluidsopname bij te wonen in de geluidsstudio Will Keeris in de Schilderstraat. Hier zong en speelde het duo Lazaro Tejedor prachtige Spaanse liederen. Even later waren zij in de kamer van Holtkamp te beluisteren. 

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Kinderen konden meedoen aan diverse leuke activiteiten als Djembé spelen, Hiphop moves leren dansen en circusacts uitproberen. De mini-draaimolen de Dierendom was populair bij de kleinste kids.

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

In de oude bakkerij van Holtkamp werd muziektheater gepresenteerd met de naam Gynaika, gemaakt door vier studenten van Codarts. Met muziek, spel en beweging, en de inspiratie van de 'Vrouw en Moeder' werd een verrassende en sfeervolle performance neergezet waarbij de bakkersingrediënten kwistig werden ingezet.

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Patrick Nederkoorn bracht de herinnering terug van de Tank Man, de chinees die op het Plein van de Hemelse Vrede een aantal oprukkende tanks deed stoppen. We weten eigenlijk niet wat er in de twee tasjes van de man zat... Patrick zou dit wel even onthullen... Zijn act ging vooral over zijn ambities en die van anderen, zoals miljonair te worden binnen 10 jaar...pathetisch, maar wel waar...

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Geen Kunst en de familie Nowak had in de werkplaats van v.d. Ende hun reizend spookhuis geplaatst met de bedoeling iedereen de stuipen op het lijf te jagen... Je moet het gewoon hebben meegemaakt om erover te kunnen meepraten... 

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013 Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

Een bijzonder act was zeker Project 28, een groep jonge musici en zangers die muziek maakten van jonge pop-iconen die de leeftijd van 28 niet hebben bereikt, de 27-club, denk hierbij aan Janis Joplin, Brian Jones (Rolling Stones), Jimi Hendrix, Jim Morrison en Amy Winehouse.

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

En voordat je het je realiseert is de avond vrijwel voorbij en sta je bij een van de slotacts ervaringen uit te wisselen over al die mooie, ontroerende, hilarische of spetterende acts, met als conclusie: deze Cult Royale was de beste van allemaal!

Cult Royale festival 18 & 19 januari 2013

02 april 2024