Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Theepotten van Tineke van Gils naar Museum Jingdezhen (China)

8 juli 2013. De tentoonstelling The Blue Revolution in Museum Het Prinsenhof Delft, met onder meer werken van de Schipluidense kunstenares Tineke van Gils, is wegens succes verlengd tot 1 september. Daarna wordt de tentoonstelling naar China getransporteerd om daar in het najaar te zien te zijn in het Chinese Rijksmuseum voor Porselein in Jingdezhen.

Theepotten van Tineke van Gils naar Museum Jingdezhen (China)
vlnr: Adriaan Rees, manager van het project 400 Jaar Exchange Delft-Jingdezhen, Professor Jiang Jian Xin, Tineke van Gils en de Chinese tolk (foto ©GDP)

De directeur van dit Imperial Porcelain Museum of Jingdezhen, professor Jiang Jian Xin, tevens specialist op het gebied van Kraakporselein uit de late Ming-periode, gaf op 7 juli in Delft een diepgaande lezing over deze materie. Maar voordat hij terugging naar China bracht hij een speciaal bezoek aan Schipluiden om daar in het atelier en de galerie van Tineke van Gils kennis te maken met Tinekes werk. Professor Jiang Jian Xin toonde grote waardering voor het porselein van Tineke en met name voor haar gebruik van Midden-Delflandse asglazuren op haar werk. Ook voor de manier waarop zij in China de band tussen Delft en Jingdezhen heeft vormgegeven toonde hij veel respect.

In het najaar zal een aantal van de theepotten van Tineke in het Imperial Porcelain Museum of Jingdezhen te zien zijn.

Tineke van Gils in Dehua (China)

De volgende (ingekorte) Chinese documentaire toont Tineke van Gils uit Schipluiden aan het werk in Dehua in China:

Zie ook:

Bron: Persbericht 8 juli 2013.

01 april 2024