Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Waterig Loggerfestival 2013 - Vlaardingen

22 juni 2013. Het Loggerfestival (11de editie) is een typisch Vlaardings feest waarbij de nostalgie van de vroegere zeevisvaart en scheepsbouw weer even kan worden beleefd. Voor veel bezoekers betekent het maritieme publiekevenement toch vooral een rondwandeling over de braderie op de Westhavenkade en, wellicht ook, de multi-culti- en kunstactiviteiten op de Oosthavenkade, om vervolgens te eindigen op de Westhavenplaats waar de horeca voor een drankje zorgt en de muziek voor amusement. Beleef de fotoreportage.

Waterig Loggerfestival 2013 - Vlaardingen - 22 juni 2013

Maar er was meer te beleven. De flinke hoeveelheid naar beneden vallende nattigheid zorgde ervoor dat op de grote menigte pas later op de zaterdag op gang kwam. De braderie op de Westhavenkade had wel de meeste belangstelling. Nuttige en soms minder nuttige producten werden aangeprezen en uiteraard kon regelmatig de vislucht opgesnoven worden van onder andere de paling, die hier en daar ter plaatse werd gerookt en nieuwe haring. Verschillende koren zongen er hun zeemansliederen. De Delfshavense werkplaats, waar het VOC schip De Delft wordt gebouwd, toonde oude vaardigheden.

Waterig Loggerfestival 2013 - Vlaardingen - 22 juni 2013

Bij de sluis waren spannende activiteiten voor de jeugd opgebouwd. Zo konden zij met de tokkelbaan over de sluis 'zweven' en de sluis overkruipen op een groot, boven het water gespannen net. Even verderop was de scouting met hun activiteiten bezig, uiteraard met kampvuur.

Waterig Loggerfestival 2013 - Vlaardingen - 22 juni 2013

Waterig Loggerfestival 2013 - Vlaardingen - 22 juni 2013

Op de Oosthavenkade was in een aantal containers de manifestatie ‘Arts on Screens’ te bekijken. Even verder waren een oosterse markt en diverse multiculturele eetgelegenheden en activiteiten.

Ook op de Westhavenplaats was de vrijwilligers verwenhaven opgesteld in een grote tent. Verder waren daar o.a. rondvaarten op de Vlietlander, theater, wellness aangeboden door studenten Lentiz-Geuzen college en een muziekprogramma.

Waterig Loggerfestival 2013 - Vlaardingen - 22 juni 2013

Zichtbare herinneringen aan de tijd van de scheepsbouw en visserij zijn vooral de pakhuizen, de vroegere visafslag aan de haven en een aantal monumentale schepen. Een van hen, de tweemast stevenaak uit 1875 Helena, kon van binnen bekeken worden. De geschiedenis leeft voort op de gevelstenen en in de straatnamen. Als het Vlaardings Museum wellicht binnenkort weer open gaat kan de historie van Vlaardingen ook daar beleefd worden. De monumentale houten kraan markeert de plaats van het museum aan de Westhavekade.

01 april 2024