Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Lezing in de Hoornbloem: 'Wonen in Den Hoorn' - 7 november

Op donderdag 7 november 2013 organiseert de Historische vereniging Oud-Schipluiden in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein 1 te Den Hoorn, om 20.00 uur een lezing gehouden over Wonen in Den Hoorn.

In het noordelijk deel van de Harnaschpolder hebben in de twaalfde en dertiende eeuw mensen op terpen gewoond. Voor de aanleg van de A4 zijn hier enkele huisterpen opgegraven. Hans Koot, archeoloog, was betrokken bij de uitwerking van de vondsten. Hij bespreekt een aantal bijzondere resultaten. 

Jacques Moerman vertelt vervolgens over de tuinderswoning en het leven van Gijsbertus van Marrewijk. Deze opvallende tuinder is in de periode 1890-1925 erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Den Hoorn. Zijn woning in de Noordhoorn was korte tijd een buitenplaats.

De Zuidwoning

Na de pauze staat de Zuidwoning centraal, een van de oudste en voornaamste boerderijen van Den Hoorn. Deze boerderij heeft aan het eind van de Dijkshoornseweg gestaan en was in de achttiende eeuw bezit van de eigenaren van de buitenplaats Sion.

Henk Groenendaal is de derde spreker. Hij doet onderzoek naar een bepaald type tuinderswoning in Den Hoorn. Na een korte inleiding over de ontwikkeling van tuinderswoningen in de regio Westland/Midden-Delfland bespreekt hij de 'tuinderswoningen met torentjes' in Den Hoorn. Het is een speurtocht naar het verhaal achter deze woningen en de bewoners.

Gezien de onderwerpen en de sprekers wordt het, ook in beelden, een zeer afwisselende avond. We hopen dan ook op vele toehoorders.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

01 april 2024