Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Op pad in Midden-Delfland

Breng je een bezoek aan het culturele, historische en natuurrijke Midden-Delfland, dan zijn er genoeg interessante plekken om te bezoeken. Deze kleine gemeente, met zo'n 18.000 inwoners, telt in verhouding veel rijksmonumenten en ligt ook nog eens in de buurt van een aantal grote steden zoals Rotterdam, Den Haag, Delft, Schiedam en Vlaardingen. Ben je binnenkort van plan om een bezoek te brengen aan deze gemeente in Zuid-Holland, wat zijn dan interessante plekjes om te bezoeken?

Cultuurhistorisch

Zoals al gezegd heeft de gemeente veel historische monumenten. Zo zijn er bijna 100 rijksmonumenten ingeschreven in het rijksmonumentenregister! Het dorp Maasland staat daarmee op de eerste plaats, met 59 monumenten. Wanneer je door deze plaats loopt kom je allemaal monumentale woonhuizen en boerderijen tegen. In Schipluiden en 't Woudt zijn het vooral boerderijen die op de lijst staan. Daarnaast zijn er ook nog tientallen gebouwen die geregistreerd zijn als gemeentelijke monument. Bezoek in Maasland maar eens de 's-Herenstraat, de Oostgaag of de Westgaag. Hier zijn verschillende gebouwen te bewonderen! In Schipluiden moet je een kijkje nemen in de Dorpsstraat, waar onder andere een voormalig slachthuisje, een café/slijterij en vele bijzondere woonhuizen zijn te zien. En het zal niet verrassen dat er ook nog een aantal oorlogsmonumenten te vinden zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Rotterdam en het gebied eromheen flink aangetast en zijn er veel mensen overleden. In Schipluiden staat een monument voor alle gevallenen. In Maasland staat een monument die in 1955 is onthuld en herdenkt alle omgekomen militairen die in dienst waren van het Nederlands Koninkrijk.

Op pad in Midden-Delfland
Centrum van Maasland

Nog meer cultuur

De monumenten zijn goed te bezoeken wanneer je een dagje uit bent met de fiets. Het is een voordelig uitje, want kijken kost niks! Neem lekker wat te eten en te drinken mee, zodat je tussendoor eventjes ergens kunt gaan picknicken. Wil je toch nog meer zien dan alleen deze monumenten, dan zijn er ook genoeg musea waar je een bezoek aan kunt brengen. Zo heb je in de gemeente onder andere Museum De Schilpen (toegang gratis). Deze voormalige winkel met woonhuis is te vinden in Maasland en hier ervaar je hoe de eigenaars leefden aan het begin van de 20e eeuw. Er staan allemaal originele meubelen! In Schipluiden vind je Museum Het Tramstation (toegang gratis). Dit is een voormalig tramstation van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) en hier worden wisselende exposities gehouden naast de vaste exposities die gaan over de WSM en het vroegere Kasteel Keenenburg. Ook in de randsteden van de gemeente Midden-Delfland zijn verschillende musea te bezoeken. Wat te denken van het Stedelijk Museum in Schiedam of het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis? In het eerste bekijk je allerlei Nederlandse kunst die na 1945 werd gemaakt, zoals de werken van Cobra. Het museum in Maassluis leert je meer over de Nederlandse sleepvaart. Het is het enige museum in Nederland met de sleepvaart als onderwerp!

Op pad in Midden-Delfland Stedelijk museum Schiedam

Met de kids

Al die cultuur is leuk en aardig, maar wanneer je nog jonge kinderen hebt, dan ga je toch liever iets met ze doen wat zij ook leuk vinden. Je kan er natuurlijk voor kiezen om verschillende activiteiten te combineren! De ochtend is voor de ouders, dan kan je dat besteden aan historische monumenten en musea. Altijd goed om je kleine een beetje cultuurbesef mee te geven! Maar daarna zou je nog iets leuks kunnen doen met de koters. In het Midden-Delfland gebied liggen verschillende waterplassen waar je heerlijk kunt gaan zwemmen. Het Kraaiennest, de Krabbeplas en het Boonerlucht zijn zo een aantal namen. Maar dan moet de temperatuur wel goed zijn! Is het wat minder weer, dan kan je terecht bij een aantal andere locaties rondom de gemeente. Eén van de meest populaire én oudste dierentuinen van het land is in Rotterdam te vinden. Ga met korting naar Diergaarde Blijdorp. Leuk voor kinderen en ouders! Wil je iets dichter bij de gemeente in de buurt blijven, breng dan een bezoek aan Vlaardingen. Hier vind je De Jungle, een overdekt speelparadijs waar je kinderen de hele middag als aapjes kunnen spelen. Of ga naar Kids Playground in Delft, waar je kleintjes ook al hun energie kwijt kunnen!

Op pad in Midden-Delfland
Onder water in Diergaarde Blijdorp

Bron: Persbericht, tekst: Annika Haverkort (www.uitmetkorting.nl), foto's www.middendelfland.net

01 april 2024