Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tijdreis met locatietheater langs de Vlaardingsevaart

8 juni 2013. De hele week, van 2 t/m 8 juni, stond de Vlaardingsevaart extra in de belangstelling. Op zondag 2 juni startten de activiteiten van 'De Stroom van de Tijd', met de manifestatie 'A Day in the Life'. Van 5 t/m 8 juni voeren verschillende boten uit Vlaardingen, Maasland en Schipluiden langs een viertal locaties met onderweg een driegangendiner met streekproducten voor de opvarenden, verzorgd door cateringbedrijf De Bonte Buurvrouw. Op de vier locaties werd het publiek vermaakt met verrassend 'theater op locatie'. Van elk tafereel is een fotoverslag gemaakt... zie hieronder.

Beleef de fotoverslagen: Vaartocht - Rechthuis - Beeldenkas - 't Rietveld - Molen Korpershoek

Het Rechthuis van Zouteveen - 'Zij is, zij is van mij'

Als de boot aanmeert bij het Rechthuis van Zouteveen naast de Slinksloot zijn we in 1613 en blijkt er binnen een rechtzitting aan de gang te zijn met schout Dirk Willemsz. en gezworene Cornelis Pietersz. Het publiek moet zich voor de ramen verdringen om een glimp van het schouwspel te kunnen opvangen. Even later komt boerenvrouw Anna Arisse aan het woord en klaagt erover dat de nietsnut, een lange kerfstok hebbende, Jan Jorisz. uit de Veen een oogje heeft op Neeltje Adriaans (een weesdochter). Maar nu heeft Neeltje een nieuwe vrijer, een Vlaandersman, die niet bij haar is weg te slaan. De schout belooft een extra oogje te houden op deze Jan Jorisz., voor het geval hij op wraak uitgaat. Ondertussen loopt een verliefd stel over de kade de gluurders voorbij naar de zijkant van de herberg en naar binnen.

Tijdreis met locatietheater langs de Vlaardingsevaart - 5-8 juni 2013

Het publiek wordt vervolgens meegevoerd naar de zijkant van de herberg, waar het getuige is van een liefdestafereel op de bovenverdieping. Even later komt een briesende Jan Jorisz. en vraagt aan de omstanders waar zijn mede-aanbidder van Neeltje zich bevindt. Als dat duidelijk wordt snelt hij naar boven om die Pieter van Vlaenderen eens flink onder handen te nemen. Maar al snel komt de schout en zijn schepen om de situatie nog enigszins te redden en brengt de twee kemphanen naar beneden om ze allebei in te sluiten. Na aandringen bij de schout weet Neeltje haar geliefde Pieter vrij te pleiten; en zo eindigt dit rumoerig schouwspel. Beleef het fotoverslag.

Beeldenkas Berkhout - 'Pas op: breekbaar'

Op de kade staat de kunstenaar zijn publiek op te wachten. In de beeldenkas van orchideënkweker Willem Berkhout is het 2013 en hier bevindt zich een groot aantal bijzondere beelden en schilderijen. De beelden zijn van Willem; de schilderijen van Kanbir. Al heel wat jaren besteedt Willem een groot deel van zijn vrije tijd aan het maken van vaak absurdistische en kleurrijke beelden van beton, metaal en mozaiek. In een drietal kappen van zijn kas staan ze opgesteld en voor deze gelegenheid sfeervol verlicht. Als de muziek begint blijken niet alle beelden van steen te zijn. Een aantal dames met prachtige kostuums komt een voor een tevoorschijn. Wat volgt is een wervelende dansshow op opzwepende muziek.

Tijdreis met locatietheater langs de Vlaardingsevaart - 5-8 juni 2013

De kleurrijke, op de beelden gelijkende kostuums zijn gemaakt door Ans Rimmelzwaan, Er is nog even tijd om de bijzondere uitstalling te bewonderen. Teruglopend door de orchideënkas naar de boot blijft de uitbundigheid van kleuren nog enige tijd op het netvlies liggen. Maar de tijdrreis gaar verder en de boot vertrekt naar een volgende locatie. Beleef het fotoverslag.

In 't Rietvelt - 'De Kozakken komen'

Als de boot aanmeert bij een mooie boerdeij langs de Zijde belanden we in het jaar 1813. Vrouwen doen de was of zijn met de bereiding van het avondmaal bezig. Mannen doen nog wat onderhoud aan de boerderij. De laatste Fransen zijn bezig hun spullen te pakken om te vluchten voor de opkomende Kozakken. Napoleon is aan het verliezen. Soldaat Jacques heeft helemaal geen zin terug naar Frankrijk te gaan: hij vond hier zijn liefje Jannetje en samen weten zij zich te verstoppen in de hooiberg. De Fransen hebben geen tijd meer om lang naar Jacques te zoeken en vertrekken zonder hem. De boeren zijn blij verheugd dat de Franse 'haantjes' nu eindelijk echt weg zijn.

Tijdreis met locatietheater langs de Vlaardingsevaart - 5-8 juni 2013

Maar een nieuw gevaar loert. De Kozakken zijn in aantocht op zoek naar de Fransozen. Deze wildemannen staan bekend om hun ontuchtelijk gedrag; de boerenvrouwen kunnen nog net op tijd vluchten naar een schuilplaats. Als de Kozakken na de maaltijd hun roes hebben uitgeslapen eisen ze de paarden van de boer om te vertrekken en de Fransen achterna te gaan. Jannetje en Jacques zitten nog steeds in de hooiberg en roepen stiekem de boer: Jacques heeft een plannetje. Als de Kozakken naar de stal gaan om de paarden op te halen blijken de dieren onder de rode vlekken van een besmettelijke ziekte te zitten. Dat schrikt de Kozakken zo af dat de ze snel vertrekken. Jacques en zijn verliefde Jannetje komen uit de hooiberg en worden hartelijk in de gemeenschap opgenomen. Beleef het fotoverslag.

Molen Korpershoek - 'Hello Goodbye'

Na de drie taferelen en de heerlijke streekmaaltijd komen alle boten samen bij molen Korpershoek in Schipluiden. Zoals bij een Prinsengrachtconcert meren de boten aan en begint een miniconcert door alle deelnemende acteurs en figuranten. Na het zingen van een aantal meezingers, sluit regisseur Koos Schinkel de avond af met het voorstellen van de verschillende toneelgroepen. Onder het zingen van het slotlied, het bekende 'We'll meet again', vertrekken de boten terug naar hun bestemming. Beleef het fotoverslag.

Tijdreis met locatietheater langs de Vlaardingsevaart - 5-8 juni 2013

Tijdreis met locatietheater langs de Vlaardingsevaart - 5-8 juni 2013

02 april 2024