Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Concert, hapjes, drankjes & lentewandeling ineen!
'Mahler Light' in World Art Delft

7 april 2013 om 11:00 uur. Het Rotterdamse kamermuziekensemble De Bezetting Speelt presenteert in het vierde programma van dit seizoen met z'n tienen een werk dat normaal alleen door een groot symfonieorkest wordt uitgevoerd. De Finse componist en klavecinist Ere Lievonen maakte een bewerking voor vijf strijkers (twee violen, altviool, cello en contrabas) en vijf blazers (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn) van het Adagio uit de 10e Symfonie van Gustav Mahler. Dit werk gaat vergezeld van de lichtvoetige Serenata voor viool, cello, klarinet, fagot en trompet van de Italiaanse componist Alfredo Casella.

Op zondag 7 april om 11:00 uur is 'Mahler Light' te bezoeken in World Art Delft, prachtig gelegen aan de rand van natuurgebied Midden-Delfland. Het publiek wordt v.a. 10:30 uur ontvangen met koffie en petitfours; na afloop is er een keur aan hapjes en drankjes voordat rond 13:00 uur de lentewandeling begint onder begeleiding van een gids van de Midden-Delfland Vereniging. Dit alles voor een totaalprijs van slechts € 27,50 / € 25,- (CJP / 65+ / leden MDV) / € 15,- (t/m 17 jaar). Kaarten zijn verkrijgbaar via www.debezettingspeelt.nl of telefonisch via 06-41932956.

Casella & de 10e van Mahler

De 10e Symfonie is de laatste compositie van Gustav Mahler (1860-1911). Alleen het eerste deel, het Adagio, heeft hij nog volledig kunnen orkestreren. Van de overige delen zijn slechts schetsen overgeleverd die pas in de jaren zestig op 'Mahleriaanse' wijze zijn voltooid. De Finse, sinds 1997 in Nederland woonachtige componist en klavecinist Ere Lievonen (1972) maakte van het Adagio een bewerking voor een tienkoppig kamermuziekensemble. Het publiek krijgt zo de kans Mahler eens op geheel andere wijze te beluisteren: minder vanuit de overweldiging van de volle orkestklank, meer vanuit de subtiliteit waarop Mahler de talloze muzikale lijnen ineen vlocht.

Als tegenhanger voor Mahlers intense Adagio is gekozen voor de Serenata voor klarinet, fagot, trompet, viool en cello uit 1927 van de Italiaanse componist Alfredo Casella (1883-1947). Casella was een groot bewonderaar van de muziek van Mahler. Toch kende hij ook een lichtvoetiger kant die in zijn speelse Serenata (later ook bewerkt voor orkest) prachtig tot uitdrukking komt.

De Bezetting Speelt

Kamermuziekensemble De Bezetting Speelt bestaat uit vijf strijkers en vijf blazers. Deze voor Nederland unieke bezetting maakt uitvoering van een breed en gevarieerd repertoire mogelijk: van solo's tot nonetten, van pianotrio's tot strijkkwintetten. In hun dagelijkse leven zijn de meeste musici van De Bezetting Speelt werkzaam als orkestmusicus bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Marinierskapel en de omroeporkesten. Vijf maal maal per jaar komen zij bij elkaar voor het spelen van bijzondere concertprogramma's met bekende en onbekendere parels uit de schatkamer van de kamermuziek, muziek die zij zélf hebben uitgekozen en waar hun hart ligt. Meer informatie op www.debezettingspeelt.nl.

02 april 2024