Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De paddentrek is (eindelijk) begonnen

10 april 2013. De paddentrek is dinsdag 9 april eindelijk begonnen! Na een lange koude periode zijn de dieren op weg naar de sloot om zich voort te planten. Ze starten met de avondschemering. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling organiseert op de volgende plekken de overzetacties Bergschenhoek, Bleiswijk, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland en Pijnacker.

De padden worden op 15 locaties geholpen door ca 200 mensen. De locaties zijn te herkennen aan verkeersborden. In Delft is de Kerkpolderweg tussen 19:00 en 22:00 uur voor het autoverkeer afgesloten. Als ze bij hun trektocht een verkeersweg oversteken worden ze in grote aantallen doodgereden.

De actuele situatie voor de paddentrek is te vinden op www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Enkele cijfers:
Maasland: 120 levenden en 3 dode dieren
Delft, Abtswoude: 50 dieren

Vorig jaar startte de paddentrek op 28 februari, in onze ervaring is deze nog nooit zo laat begonnen. De trek vindt plaats tussen 19:00 en 7:00 uur.

Deze beschermde dieren hebben de afgelopen winter in de grond, onder stenen, in composthopen gezeten. Wanneer de temperatuur boven de 6º C is komen ze tevoorschijn, zeker als het regent.

Paddentrek
Pad (wellicht even) verdwaald in een woonwijk in Schipluiden

Paddentrek
Langs de Holyweg in Vlaardingen zorgen schermpjes ervoor dat padden naar onderdoorgangen worden gestuurd.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving waarin mens en natuur samen een plek vinden. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt. Elk jaar kent een groot thema in 2013 staat Water centraal

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Bron: Persbericht KNNV 10 april 2013

01 april 2024