Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Koningstientje ontworpen door oud-Schipluidenaar

5 mei 2013. De oud-schipluidenaar Persijn Broersen en zijn partner Margit Lukács zijn de ontwerpers van het Koningstientje: de allereerste munt met het portret van Willem-Alexander - De Troonswisseling 30 april 2013. Zij werden uitgenodigd door de directie van de Koninklijke Nederlandse Munt om het ontwerp voor deze Koninklijke munt te maken. Eerder in 2011 ontwierpen zij het Schilderkunst Vijfje.

Voor het ontwerp van deze bijzondere munt werden er richtlijnen aangegeven: samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend: Zo ziet koning Willen Alexander het koningschap. Aan beide zijden van de Koningsmunt zijn deze emotionele richtlijnen prachtig in beeld gebracht.

Koningtientje ontworpen door oud-Schipluidenaar

Aan de voorzijde onder het baldakijn is op waardige wijze het portret van de koning afgebeeld. Het baldakijn zet zich aan de achterzijde voort en omsluit het publiek. Het suggereert een vol theater met Willem-Alexander in de schijnwerpers. De tekst op het lint, 'je maintiendrai, ik zal handhaven', is de wapenspreuk van het huis van Oranje-Nassau. De voor- en achterzijde samen vormen een ontwerp met een grootse uitstraling waarmee dit unieke koningschap recht wordt gedaan.

Model voor de personen op de achterzijde zijn grotendeels bekenden van het ontwerpersduo. Zijzelf, hun zoontje Balthasar en ouders Rina Groot en Piet Broersen uit Schipluiden zijn herkenbaar in het publiek. Informatie over de verkrijgbaarheid van de munt op www.knm.nl.

Koningtientje ontworpen door oud-Schipluidenaar
Foto van de eerste slag van de officiële herdenkingsmunt 2013 op woensdag 24 april 2013. Van links naar rechts: Maarten Brouwer Muntmeester K.N.M., Persijn Broersen & Margit Lukàcs, Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, en Minister President Mark Rutte.

Koningstientje: het publiek - bron: KNM
Uitvergroting van het Koningstientje: het publiek - bron: KNM.nl

Bron: Persbericht Piet M.T. Broersen, tekst en afbeeldingen.

01 april 2024