Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

'Midden-Delfland in Beeld' op de Levende Buitenplaats

20 mei 2013. Er wordt gebouwd op de Levende Buitenplaats Hodenpijl aan een nieuw informatiecentrum voor het Midden-Delfland gebied. Ooit stonden er op het erf van de buitenplaats en toenmalige boerderij twee hooibergen. Eén wordt er nu teruggeplaatst en krijgt de functie van informatiecentrum waar bezoekers vooral beeldverhalen kunnen beleven uit het Midden-Delfland gebied.

De hooiberg wordt gebouwd door de stichting Op Hodenpijl. De nieuwe stichting “Informatiecentrum Bezoekers Midden-Delfland”, waarin o.a. de Midden-Delfland Vereniging en de gemeente Midden-Delfland participeren, stelt zich tot doel het nieuwe informatiecentrum De Hooiberg te voorzien van een modern informatiesysteem, een website, met als titel: Midden-Delfland in Beeld (inderdaad, dezelfde naam als gebruikt voor deze website www.mooidichtbij.nl www.middendelfland.net).


Artistimpressie van de hooiberg

Met behulp van vooral video en fotoseries worden routes en hoogtepunten uit het gebied in beeld gebracht met als doel de bezoeker een goede beleving te geven van het Midden-Delfland gebied. De werkzaamheden aan dit informatiesysteem zijn op dit moment in volle gang. De jongens van Vla Productions, wellicht bekend van de Schipluidense dorpsgenoten, maken een aantal videos.

Hodenpijl als poort naar Midden-Delfland

Hodenpijl wordt hiermee een van de poorten naar Midden-Delfland, min of meer volgens de plannen uit 2008, die toen werden gepresenteerd in de voormalige kerk van Op Hodenpijl. Met de opening van de TOP Schipluiden, juist aan de andere kant van de golfbaan Delfland, komt de wens van een bezoekerscentrum weer een stapje dichterbij. Ook op andere plaatsen zijn poorten naar Midden-Delfland bedacht, zoals bij de Oude Veiling in Maasland en De Boshoek in Schiedam. Wellicht brengt het nu genomen initiatief de realisatie van andere poorten in een stroomversnelling.

'Midden-Delfland in Beeld' op de Levende Buitenplaats
De buitenkant wordt 'bekleed' met hooibalen.

Midden-Delfland Dag

De Midden-Delfland Dag 2013 wordt op 15 juni geopend op de Levende Buitenplaats. Bestuurders uit Midden-Delfland en omringende gemeenten zullen dit evenement meemaken. Op deze dag zal ook het informatiecentrum De Hooiberg worden gepresenteerd en krijgen bezoeker alvast een vooruitblik op het informatiesysteem, de website Midden-Delfland in Beeld. Een officiële opening van het centrum is later in het jaar gepland. Hiermee gaat een jarenlange wens van velen in vervulling.

Het informatiecentrum De Hooiberg bestaat uit een gebouwtje dat aan de buitenkant lijkt op een zeskantige hooiberg met drie roeden. Binnenin komt prominent de landkaart van het Midden-Delfland gebied en een groot scherm waarop de beeldverhalen zullen worden gepresenteerd. De bezoeker wordt uitgenodigd door middel van een aanraakscherm zelf zijn beleving te kiezen door bijvoorbeeld een wandel- of fietsroute te volgen. De verdieping biedt plaats voor wisselende tentoonstellingen en geeft bovendien aan drie kanten uitzicht rondom de hooiberg.

'Midden-Delfland in Beeld' op de Levende Buitenplaats
De situatie op 21 mei 2013; het in aanbouw zijnde dak komt juist boven de schuur uit.

De toegang tot informatiecentrum De Hooiberg komt aan de rechterkant van het complex (juist rechts op de foto hierboven). Zo kunnen bezoekers straks als het ware een rondje lopen vanaf de Tramkade naar De Hooiberg, naar de Levende Buitenplaats en om de het grote gebouw om weer naar de Tramkade.

02 april 2024