Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Buurtpreventie actief in Schipluiden

Schipluiden - Het viel buurtpreventie Schipluiden woensdag 18 september tijdens hun patrouille op dat vier mannen zich verdacht gedroegen op de Windrecht. Het viertal toonde opvallend veel interesse in de woningen daar in de buurt. Buurtpreventie nam contact op met de politie, die een onderzoek in de buurt instelde en de mannen controleerde.

De vier mannen hadden zich volgens de buurtpreventie opgesplitst en liepen nu in koppels van twee door de buurt. De buurtpreventen belden onmiddellijk met de wachtcommandant van politie Westland. Ter plaatse gekomen politieagenten troffen de vier mannen aan in een auto. Drie van hen, afkomstig uit Oost-Europa, konden zich legitimeren. Eén van hen kon geen legitimatie tonen. Agenten hielden deze man aan om zijn identiteit te achterhalen. In de auto werden geen inbrekerswerktuig dan wel gestolen goederen aangetroffen. Omdat er (nog) geen sprake was van een strafbaar feit hebben de agenten de namen en het kenteken van het voertuig van de drie genoteerd. Door de alerte buurtpreventen is vermoedelijk een inbraak of anderszins voorkomen.

Bekijk ook de website van Buurtpreventie Schipluiden hoe u uw eigen woonomgeving nog beter kunt beschermen.

Bron: Politie.nl 19 september 2013


Eerste ronde Buurtpreventie tijdens opening Zomerfeesten

17 augustus 2013. Tijdens de openingsavond van de Zomerfeesten is het convenant getekend tussen Gemeente Midden-Delfland, Politie Haaglanden en de Stichting Buurtpreventie Schipluiden (SBS). Hiermee zijn alle formele kaders gezet om te opereren. Bij de ondertekening was de helft van de 60 leden van het buurtpreventieteam aanwezig. Het was een mooi gezicht, al die rode jassen en sweaters.

Vanaf dit moment wordt dagelijks op verschillende en onregelmatige tijden door teams van twee personen door de dorpskern Schipluiden gesurveilleerd en worden verdachte en onveilige situaties gesignaleerd en gerapporteerd. Bij binnenkomst van Schipluiden wordt het voor iedereen duidelijk dat de Buurtpreventie actief is! Dat geldt ook voor de aangrenzende locaties zoals de vrachtwagenparkeerplaats bij de Dorppolderweg en de sportvelden aan de Tiendweg worden nauwlettend in de gaten gehouden!

Buurtpreventie Schipluiden actief

Buurtpreventie Schipluiden gaat van start!

10 juli 2013. In navolging van Buurtpreventie Maasland is ook Schipluiden enthousiast geraakt door dit burgerinitiatief. Door de positieve verhalen vanuit Maasland en de grote belangstelling voor een buurtpreventieteam in Schipluiden is men van start gegaan met het opzetten van dit initiatief. Tijdens de informatiebijeenkomst op 10 juli waren ruim honderd mensen aanwezig in de Dorpshoeve.

Meerdere malen is in de Burgernet-nieuwsbrief van Midden-Delfland aandacht besteed aan buurtpreventie. In het kort is buurtpreventie dé manier om op preventieve wijze criminaliteit te voorkomen en de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Dit wordt gedaan door middel van surveillances op straat door de burgers zelf. Tijdens deze surveillances wordt er gecontroleerd, gesignaleerd en worden verdachten zaken rechtstreeks doorgeven aan de politie. Een buurtpreventieteam let bijvoorbeeld op graffiti op gebouwen of losliggende tegels en geeft dit door aan de gemeente.

Buurtpreventen lopen altijd samen en zijn herkenbaar aan hun rode jassen of polo's. Als buurtprevent heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe vaak je per maand en wanneer je een ronde wilt maken. Dit kan al tijdens het uitlaten van de hond.

De start van Buurpreventie Schipluiden werd gemaakt met een informatiebijeenkomst in de Dorpshoeve waar nadere informatie werd gegeven en vragen beantwoord. Hans Barendse, initiatiefnemer van Maasland, was aanwezig om uitleg te geven hoe een en ander in Maasland in zijn werk gaat. Schipluiden wil dit systeem namelijk overnemen. De gemeente en de politie ondersteunen dit initiatief en faciliteren het net zoals zij dat doen voor Maasland. Het doel is om zo'n 50 buurtpreventen te hebben in Schipluiden.

Aan het eind van de bijeenkomst meldden zich al een flink aantal mensen zich aan, maar of het streefaantal van 50 is gehaald is onbekend. Tijdens de volgende bijeenkomst op 16 juli zullen de kandidaat-buurtpreventen nader met de werkzaamheden kennismaken.

Bron: Burgernetbericht 2 juli 2013 en Buurtpreventienieuwsbrief 18 augustus 2013.

01 april 2024