Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Creatieve kinderen in raadszaal Midden-Delfland

26 september 2013. De bezetting van de raadszaal van gemeente Midden-Delfland was nog nooit zo jong als afgelopen woensdag. Ruim twintig scholieren waren uitgenodigd voor de prijsuitreiking van de wedstrijd ter ere van Kindermonumentendag.

‘Maak een creatieve impressie van Kindermonumentendag 2013’. Die opdracht kregen de schoolkinderen van de groepen 7 van Midden-Delfland. Onder de vele inzendingen waren er werkstukken, tekeningen en opstellen. Samen met hun trotse ouders, opa’s en oma’s namen de kinderen hun prijzen in ontvangst.

Prijswinnaars Kindermonumentendag 2013
De prijswinnaars; klik voor een grote foto.

Voor iedereen een pluim

‘Eigenlijk verdienen alle kinderen uit onze gemeente een pluim, want de respons was fantastisch’, aldus jurylid Maup Ruijsbroek. De eerste prijs in de categorie Werkstukken ging naar Lucille Dalsen van de Mariaschool; de tweede plaats was voor Maaike van den Berg van de Groene Oase. Beide meisjes verwerkten in hun frisse tekeningen duidelijk herkenbaar de monumenten van Midden-Delfland. Femke Zwinkels van de Mariaschool en Féline Rodenburg van de Groene Oase vielen in de prijzen voor de categorie Opstel. Jurylid Wouter van Heijningen sprak lovende woorden over deze twee talenten: ‘Boeiend, fris en jullie namen ons als jury helemaal mee. Ik genoot van de teksten, ga zo door!’ In de categorie Beiden ging de eerste prijs naar Max Kneppers van de Mariaschool. Hij stelde een eigen krant samen in een bijzondere lay-out. ‘De verhalen nodigen echt uit om te lezen!’, sprak wethouder Tineke van Nimwegen trots. Zij prees ook de tweede prijswinnaars Timo, Sebastiaan, Eline, Elina en Kayley van De Schutse. Groep 7 van de Jozefschool viel met een bijzonder creatief werk buiten de prijzen, maar kreeg wel een eervolle vermelding.

Reizende werken

Met deze uitreiking zit de zesde Kindermonumentendag er weer op. Alle teksten, beelden en creaties zijn binnenkort te bewonderen in de Bibliotheek van Den Hoorn. Daarna reizen ze door naar Schipluiden en Maasland.


Juryverslag

De jury bestond uit:

  • Wouter van Heiningen (directeur bibliotheek Midden-Delfland),
  • Maup Ruijsbroek (Dorpskerk Schipluiden) en
  • Heidi van Leeuwen-Brandenburg (gemeente Midden-Delfland)

Op 13 september jl. heeft de 6e kindermonumentendag plaats gevonden. Alle scholen hebben aan deze dag mee gedaan. Aansluitend aan kindermonumentendag konden de kinderen een opstel of een werkstuk inleveren waarop zij een impressie van deze dag konden verwerken.

Met het beoordelen van de inzendingen heeft de jurybesloten om geen 2, maar 3 categorieën te maken. Ongeveer een derde van de inzendingen was niet in te delen in de categorie opstel of de categorie werkstuk, maar eigenlijk in beiden. Zodoende is er een categorie “beiden” bij gekomen. In alle drie de categoriën zijn 2 prijzen te verdelen.

Daarnaast is er nog een inzending ontvangen die niet was in te delen, ondanks dat er 3 categorieën zijn. Dit betreft een inzending van de Jozefschool waaraan alle leerlingen van de groepen 7 hebben mee geholpen. Sommige leerlingen hebben een opstel geschreven en een heleboel leerlingen hebben een bordje beschilderd. Dit alles bij elkaar geeft een hele goede impressie van kindermonumentendag. Gezien de creativiteit en de tijd die is besteed aan het maken van deze inzending, evenals de gehele indruk van het werkstuk, heeft de jury doen besluiten om een eervolle vermelding te maken van dit werkstuk en de beide groepen iets te geven. Deze groepen worden getrakteerd op een iets lekker van bakker Hoek.

Verder wil de jury nog vermelden dat iedereen die heeft mee gedaan aan deze wedstrijd allemaal veel tijd en moeite heeft gedaan voor het maken van een inzending. Iedereen heeft een eigen weergave van de dag gegeven en uit de inzendingen is gebleken dat iedereen het die dag naar zijn zin heeft gehad. Vooral het lekkers dat is uitgedeeld (ijsjes, eierkoek en limonade), is goed in de smaak gevallen. Iedereen heeft het ook op een andere manier beleefd en dat is leuk om terug te zien in de inzendingen. Het klinkt afgezaagd, maar eigenlijk is iedereen een winnaar, maar het is en blijft een wedstrijd.

Categorie werkstuk

In deze categorie zijn 11 werkstukken ingediend.

1e plaats: Lucille (rechts) uit groep 7c van de Mariaschool (nr. 10): De jury vindt dat dit werkstuk technisch heel goed in elkaar zit. Het is duidelijk een persoonlijke interpretatie, wat terug komt door de verteller in historische kleding, welke in de tekening terug komt, die het verhaal vertelt aan de luisterende kinderen. De locatie die is getekend is duidelijk te herkennen als het Laantje van Moerman.

2e plaats: Maaike van den Berg uitgroep 7b van de Groene Oase (nr. 1): Dit werkstuk geeft een goede impressie van de dag. Er is niet gekozen voor 1 monumenten, maar alle monumenten komen terug in de tekening. Hierdoor kan iedereen zien waar de kinderen geweest zijn.

Categorie Opstel

In deze categorie zijn 6 opstellen ingeleverd.

1e plaats: Femke Zwinkels (rechts) uit groep 7a van de Mariaschool (nr. 6): Dit opstel had een duidelijk begin en een einde. In het opstel komt duidelijk naar voren dat het over Kindermonumentendag gaat. Tevens wordt de lijn van toen doorgetrokken naar het nu (trouwerij).

2e plaats: Féline Rodenburg uit groep 7 van de Groene Oase (nr. 3): Dit is een heel persoonlijk geschreven verhaal. Ook hier komt duidelijk naar voren dat het over kindermonumentendag gaat. Er staat veel informatie in over wat er die dag is gebeurd en wat zij er zelf van vond. Tevens heeft zij een aparte lay-out gebruikt voor haar opstel.

Categorie beiden

In deze categorie zijn 5 inzendingen ingediend.

1e plaats: Max Kneppers (rechts) van groep 7b van de Mariaschool (nr. 1): In deze krant is heel veel informatie uitgewerkt. De lay-out ziet er heel erg verzorgd uit. De verhalen in de krant zijn duidelijk heel persoonlijke verhalen van hoe hij de dag heeft ervaren. Maar wat heel belangrijk is, is dat deze krant heel erg leuk is om te lezen.

2e plaats: Timo, Sebastiaan, Eline, Elina en Kayley van de Daltonschool De Schutse (nr. 4): De route van kindermonumentendag is heel goed te herkennen. De tekst en illustratie versterken elkaar. De tekeningen/foto’s zijn terug te vinden in het verhaal.

Bron: Persbericht gemeente Midden-Delfland 26 september 2013; foto's: gemeente Midden-Delfland

02 april 2024