Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag

15 juni 2013. Het thema van deze Midden-Delfland Dag zal niemand gemist hebben. Posters, flyers, programmakaarten, berichten in de pers en natuurlijk de special van Midden-Delfkrant maakten dit heel duidelijk: De Tafel van Midden-Delfland. Deze tafel werd bovendien echt door het gebied gereden en op verschillende plaatsen werd een wagenspel opgevoerd waar streekproducten in figureerden. De vier kernlocaties werden goed tot heel goed bezocht. Op de 'losse' locaties waren de bezoekersaantallen hier en daar wat mager.
Beleef de beelden van: de Levende Buitenplaats, de opening, Schaapskudde Vockestaert, Schieveensepolder, De Karperhoeve en Pynaplein, De Schilpen.

Het Midden-Delfland gebied lag er schitterend en kleurrijk bij. Door de laat begonnen lente stonden veel soorten bloemen nu samen in bloei. Een vroege regenbui maakte alles nog even schoon. Wat volgde was een heldere en zonnige dag; wel was de zuidwestelijke wind bijzonder fors! Uitstekend wandelweer dus, maar voor een fietstocht was wel enige lef nodig. 

Ruim honderd activiteiten stonden vermeld op de website van de Midden-Delfland Dag, veel teveel natuurlijk om allemaal te bezoeken of aan mee te doen. De kinderen vonden veel leuke activiteiten op de boerderijen van Hoogerbrugge en Van Vliet (beide in de Schieveensepolder) en de Karperhoeve (Maassluis). Op de twee andere kernlocaties, het Pynasplein en Op Hodenpijl / Levende Buitenplaats was meer ingespeeld op ouder publiek.

Op Hodenpijl en de Levende Buitenplaats

De opening van de Midden-Delfland Dag vond dit jaar plaats op de Levende Buitenplaats bij Op Hodenpijl. In de stal stond voor de genodigden, veelal bestuurders uit Midden-Delfland en omliggende gemeenten, een streekontbijt klaar. Schildersgroep Tourmalijn had voor de kunstzinnige aankleding van de stal gezorgd. Het tijdstip van de enige, maar wel flinke, regenbui was keurig gekozen. Tegen de tijd dat het ontbijt op was en iedereen zijn verhaal kwijt kon, begon het droog te worden. Tijd voor de tweede openingsactiviteit: de introductie en eerste kennismaking van het nog in aanbouw zijnde informatiecentrum De Hooiberg. Speciale aandacht ging uit naar de imposante luchtfoto van het Midden-Delfland gebied en de vertoning van enkele 'beeldverhalen'. Dit is een website met in beeld gebrachte routes door middel van film en foto's. Maar de deur van de hooiberg ging meteen weer opslot... de officiële opening van het centrum zal later dit jaar plaatsvinden.

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Voordat de Tafel van Midden-Delfland op reis ging werd op het erf het wagenspel voor de eerste maal opgevoerd, maar de meeste bestuurders waren toen al naar elders vertrokken. In de aangeklede huiskamer-op-kar werd een hilarisch toneelstukje opgevoerd met streekproducten als figuranten.

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Geleidelijk aan begonnen de bezoekers aan de Levende Buitenplaats binnen te stromen. Op het grasveld naast de Levende Buitenplaats nodigde Van der Kruit de jeugd uit om een record te vestigen met de bouw van een brug van bamboestokken en elastiek. Of dat ook gelukt is vernemen we wellicht later... Beleef de beelden van de Levende Buitenplaats, de opening

Pynasplein, Maasland

Naar model van een bekend pleintje in Parijs was het Pynasplein gevuld met kunst en muziek, eten en drinken. Vanaf het terras van de café Pynas was alles goed te overzien. De standhouders moesten wel regelmatig aan het tentzeil hangen om de harde wind geen vrij spel te geven. 

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

De grote tent waaronder verschillende muziekgezelschappen concerteerden bewees stevig en stabiel te zijn! Tijdens het optreden van JEM mocht Tineke van Nimwegen voordirigeren om een gefingeerde vacature als dirigent op te vullen. De leden van het orkest waren unaniem in hun beslissing... niet geschikt.

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Museum De Schilpen deed mee met diverse activiteiten als een kookworkshop. In Tavenu was een expositie van amateurkunst. Het Wagenspel met de Tafel van Midden-Delfland oogste ook hier veel succes. Wat verder weg van het Pynasplein waren er enkele 'losse' activiteiten. Zo was de gemeentewerf geopend en kon het rioolgemaal bezocht worden. Ook boer Piet Noordam aan het Doelpad had speciaal zijn erf opgeruimd voor zijn open dag. Heel schattig was het groepje dames dat met een kalfje van drie maanden naar de Pynas kwam lopen om mensen te vragen toch nog even bij boer Piet langs te komen. Beleef de beelden van het Pynaplein en De Schilpen

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Karperhoeve, Maassluis

De Kaperhoeve heeft eigenlijk nooit te klagen over belangstelling tijdens een Midden-Delfland Dag. Zelfs bij minder goed weer komen er zomaar een duizend mensen en kinderen op bezoek. Op deze zonnige zaterdag was de belangstelling bijzonder groot te noemen. De organisatie van de Karperhoeve had over vrijwel haar gehele erf en aanliggende weilanden een groot aantal activiteiten georganiseerd. 

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Naast de Boeren Karperhoeve Markt was een uitgebreid kinderdorp neergezet met veel verschillende activiteiten als ponyrijden, springkussen, snoepklimpaal, koemelken, schaapje prikje, rodeostier en een hindernissen parcours. De roofvogels trokken ook nu weer veel publiek, vooral als je zomaar een oehoe op je hand kon krijgen. Verder natuurlijk demonstraties met paarden en ponies, en deze keer ook met honden. Een goed gevuld terras met levende muziek maakte het feest compleet.Beleef de beelden van De Karperhoeve

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Schieveensepolder

De Schieveensepolder ligt aan de 'andere kant' van de snelweg A13 naast vliegveld Zestienhoven, het Rotterdam-The Hague Airport, en net buiten het Midden-Delfland gebied. Lange tijd hing een nieuw ontwikkelingsplan dreigend in de lucht, wat zou betekenen dat de polder opnieuw zou worden ingericht met industrie en (natte) natuur. De eigenaren van de boerenbedrijven waren daar uiteraard sterk op tegen. Deze plannen liggen nu in de ijskast. Maar, de mogelijke (en waarschijnlijke) aanleg van A13-A16 verbinding staat nog wel op de lijst. 

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Voor de vijfde keer doet de Schieveensepolder mee met de Midden-Delfland Dag en deze keer openden twee veedhoudersbedrijven hun erf en stallen. De boerderij van Hoogerbrugge aan de Hofweg houdt er Limousin koeien (vleeskoeien). Op het uitgebreide erf was heel veel te doen. Naast een markt met allerlei producten waaronder veel etenswaren en informatie was hier voor kinderen veel leuks te doen en beleven. In een van de koeienstallen zaten vier jongens vol trots achter hun skeletten van grote en heel kleine dieren. Ernaast kon je uilenballen uitpluizen en ontdekken wat zo'n roofvogel allemaal gevangen en gegeten heeft. Uiteraard kon men een hamburger van Limousinvlees proberen. Het Waterwegkoor uit Maassluis zorgde voor muziek. Kinderen konden zich in de polder goed vermaken met slootje springen of onderzoeken wat er allemaal onder water leeft.

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Het vleesveebedrijf van Van Vliet met Belgisch-blauwe vleeskoeien aan de Schiedamsedijk deed voor de tweede maal mee met deze dag. De oudste, bijna monumentale stallen en gebouwen liggen langs de weg. De moderne stal en woning liggen verderop het erf. Ook op deze locatie was een doorlopende belangstelling van mensen die dit bedrijf wilden leren kennen. In de verschillende stallen bevonden zich de koeien (en stieren) en kalveren. Verrassend voor veel bezoekers was dat deze koeien altijd met behulp van de keizersnee hun kalf moeten krijgen. Bij eén van de koeien was de ritssluiting nog duidelijk te zien. De geplande A13-A16 verbinding is pal over dit bedrijf geprojecteerd; mocht deze weg worden aangelegd hopen de boeren Van Vliet elders in Schieveen hun bedrijf te kunnen voortzetten. Beleef de beelden uit de Schieveensepolder.

Zonnige, winderige en drukke Midden-Delfland Dag - 15 juni 2013

Midden-Delfland moet je Beleven

Tijdens elke Midden-Delfland Dag worden één of meer wandelingen en fietstochten georganiseerd. Nieuw was dit jaar een arrangement van varen, wandelen en rijden, een combitocht. De diverse uitwaaierroutes hadden allemaal de Levende Buitenplaats als vertrek- en aankomstpunt. De eerste wandelaars meldden zich als tegen negen uur voor de extra lange tocht van 25 of 40 kilometer. Wandelend, fietsend of met de kano is het Midden-Delfland gebied optimaal te beleven. Voor veel mensen is het bezoek aan een van de open boerderijen al dan niet met een boerenmarkt vol streekproducten een plezierige manier van beleven van Midden-Delfland. In dat opzicht is deze Midden-Delfland Dag 2013 meer dan geslaagd! 

Midden-Delfland kun je elke dag beleven... ook op internet! klik maar op: beleef.mooidichtbij.nl.


Midden-Delfland Dag op 15 juni 2013 - aankondiging

Graag nodigen wij u uit om De Midden-Delfland Dag, een jaarlijks terugkerend feest op het platteland van Midden-Delfland te bezoeken. Dit jaar wordt de dag gehouden op zaterdag 15 juni 2013. Bekijk het programma op: www.middendelflanddag.nl. Volg de MDDag ook Facebook en Twitter.

Het thema is De tafel van Midden-Delfland: Midden-Delfland is bij uitstek een gebied, waar ons dagelijks voedsel je elke dag toelacht. Koeien en schapen in de wei, boomgaarden en moestuinen op de boerderijerven, een korenmolen, een zelfkazende boerin, boerenijs in de snackbar. Maar beseft iedereen dat voldoende en wie maken daar eigenlijk gebruik van? Genoeg om een hele dag te vullen met eten en drinken in Midden-Delfland, in het verleden, het heden en mogelijk in de toekomst. Schuif op deze dag aan bij de tafels van Midden-Delfland.

De dag begint bij de Levende Buitenplaats, tegenover Op Hodenpijl in Schipluiden. Hier vindt de opening van het Informatiepunt regio Midden-Delfland plaats.

Van hieruit worden wandel- fiets- en vaartochten georganiseerd. Op deze locatie is er een spectaculaire activiteit voor de kinderen: natuurvriendelijke bruggen bouwen van bamboe! Inclusief een recordpoging. Vanaf de Levende Buitenplaats kunt u uitwaaieren naar andere activiteiten!.

Midden-Delfland Dag 2012

Bij Op Hodenpijl kunt u o.a. een lezing over kringloopboeren volgen en een rondleiding krijgen over de buitenplaats. Is uw kind toe aan een ijsje? Bezoek dan Den Hoorn voor een echt boerenijsje of een bijzondere streeklunch. Fiets naar een transferpunt voor een vaartocht om bij ‘t Jachthuis te lunchen of fiets door naar de markt in Maasland om poffertjes of een pannenkoek te eten en u te laten inspireren door een kookworkshop. U kunt ook de Schieveensepolder bezoeken voor een tragisch komisch dialoog terwijl de kinderen op ontdekkingstocht over het erf gaan. Of aan de andere kant van onze regio de Karperhoeve bezoeken voor diverse activiteiten. U kunt de dag afsluiten met een streekdiner dat bij de diverse horecagelegenheden wordt aangeboden.

Voor nadere informatie over het specifieke programma verwijzen wij u graag naar www.middendelflanddag.nl of neem telefonisch contact op met de vereniging via 06-38915636 of 06-42105407.

Midden-Delfland Dag 2012

Activiteiten aan de Zuidrand: Boshoek en Schaapskudde

Samen met imkerij de Bijzaak, natuurcentrum de Boshoek, de Groene Raat, NME centrum Harre Wegh, natuurcamping de Grutto en het Kethelhuys, laat de Stichting Schaapskudde Vockestaert je op een andere manier kennismaken met dit bijzondere stukje Midden-Delfland. Klik voor de flyer. Op de gezellige familiefietstocht kom je langs deze locaties.

Aanmelden voor deelname aan (inschrijvings) activiteiten kan via schaapskuddeMD@gmail.com

Midden-Delfland Dag 2012

Boeren Karperhoeve Markt

Tijdens de Midden-Delfland Dag houdt de Karperhoeve, Zuidbuurt 5 te Maassluis, de 11e Boeren Karperhoeve Markt. Van 10.00 uur tot 17.00 uur zijn er tal van activiteiten en demonstraties voor jong en oud. Op het erf staan de kramen met een gevarieerd aanbod aan leuke en lekkere (streek)producten. Bij de paarden kan men getuige zijn van een wedstrijd ponyvoetbal, voltige (gym op het paard) of van een leuke 4-tal demonstratie. In de koeienstal zullen prachtige quilts hangen en zal het thema van die dag zijn uitgebeeld in verschillende stijlen: de tafel van Midden-Delfland.

In het weiland het inmiddels populaire kinderdorp met de vele activiteiten, o.a. pony rijden, springkussen, snoepklimpaal, koe melken, schaapje prikje, rodeostier en een hindernissen parcours.
Natuurlijk is er ook weer de ballonnen wedstrijd en de speurtocht waar een kinderfeestje of huifkartocht mee gewonnen kan worden. Nieuw dit jaar is een kleurplaten wedstrijd.

Ook zijn er weer verschillende demonstratie zoals het schapen scheren, spinnen, en weven. Dit jaar zullen ook de vrachtwagens niet ontbreken, die zullen staan te glimmen in het weiland.
Nieuw is het workshop plein (o.a. kaarten maken, bloemschikken en dansen) en de fiets- en wandeltochten. Gezellig op de fiets of met de knapzak wandelen door het prachtige landelijke gebied.
Het terras zal open zijn waar u kunt genieten van bijv. een heerlijke kop koffie/thee met een echte boeren melktompouce, een lekker glaasje fris met een broodje scharrel ei, portie pannenkoeken of heerlijke verse kibbeling.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.stichtingdekarperhoeve.nl

Bron: Persberichten Midden-Delfland Vereniging 14 mei 2013, Karperhoeve 27 mei 2013 en Vockestaert 30 mei 2013; foto's Midden-Delfland Dag 2012 (www.middendelfland.net).

08 mei 2024