Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Koeien dansen bij weiderij Horison en 't Sonnetje

7 april 2013. De 'Koeiendans 2nd Edition' werd vooraf groots in de publiciteit gezet door Pannenkoekboerderij 't Sonnetje en Weiderij Horison in Maasland. Maar de overweldigende publieke belangstelling oversteeg wellicht de hoop en verwachting. Mede door de beginnende lente was het terrein van de horecagelegenheid al snel veel te klein, maar gelukkig was er op het weiland wel voldoende plaats om mee te maken hoe de koeien van hun eerste minuten in relatieve vrijheid genoten.

Koeien dansen bij weiderij Horison en 't Sonnetje - 7 april 2013

Veel grootouders met gezinnen en hun kinderen wilden dat wel eens meemaken en bewogen zich enigszins doelloos naar en over het terrein van de (pannenkoek)boerderij. Daar was ruimte gemaakt voor een streekmarkt met barbecue van eigen vlees, en was er live muziek. Verschillende kinderactiviteiten waren aan de gang of bezig met opstarten. De koeien in de stal keken wat nieuwsgierig naar de over het scherm kijkende mensen, alsof ze nog geen idee hadden wat voor een dag het vandaag was. Even na de aangekondigde tijd sprak burgemeester Rodenburg een kort woordje en nodigde vervolgens iedereen uit de dames met cowboyhoeden te volgen naar een naastliggende weiland.

Koeien dansen bij weiderij Horison en 't Sonnetje - 7 april 2013

Op dat weiland verhoogde de geur van kortgeleden ingespoten en enigszins ingedikte koeienmest de plattelandsbeleving. Hier was gelukkig voldoende plaats langs een sloot om iederen goed zicht te geven op de achteruitgang van de boerderij. Daar zou het gaan gebeuren. Het eerste groepje koeien werd korte tijd later de wei in gestuurd; veel te eten was er nog niet want het gras was nog in winterslaap, dus dan maar rennen en springen, zelfs met alle vier de poten los van de grond.

Koeien dansen bij weiderij Horison en 't Sonnetje - 7 april 2013

Het publiek genoot zichtbaar van deze capriolen en maakte volop foto's voor in het Facebook-plakbook. Een tweede groepje koeien volgde even later met een soortgelijke reactie. Bijzonder was wel het moment dat de koeien aan de overkant van de sloot het publiek even aanstaarden. Onmiddellijk kwamen de filmbeelden uit Zoo van onze bekende cineast Bert Haanstra naar boven: 'wie kijkt er nu naar wie'... Tijdloos (wel zwartwit) en zeer de moeite waard overigens!

Koeien dansen bij weiderij Horison en 't Sonnetje - 7 april 2013

Het bedrijf van de familie Sonneveld begon in 1890 met de bouw van de boerderij in de Foppenpolder. In 1993 is naast het melkveebedrijf een pannenkoekboerderij begonnen. Vanaf 2006 is het melveebedrijf omgevormd tot een vleesveebedrijf met koeien van de rassen Wagyu en Hereford. Het is nog de enige boerderij in de Foppenpolder (er waren vroeger zes boerderijen in deze polder, die toen wel een stuk groter was).

01 april 2024