Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Met Vockestaert de Boer(derij) op

20 april 2013. Al tien keer eerder organiseerde de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert dit evenement. Tot voor kort was de titel: Midden-Delfland Open! om de start van het recreatieseizoen in het gebied aan te geven. Voor het eerst was de cultuurhistorie rijke Zuidbuurt in Vlaardingen het toneel van het agrarisch getinte evenement. Het overkoepelende jaarthema is 'De tafel van Midden-Delfland'. 
Bekijk en beleef de dag met deze serie foto's.

In dit deel van het Midden-Delflandgebied zijn nog maar weinig agrarische activiteiten te bespeuren. De vijf open boerderijen hebben als gevolg van de Reconstructie van Midden-Delfland al lange tijd geleden hun oorspronkelijke functie van melkveebedrijf verloren. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen vee aanwezig was. Op de zorgboerderij Nooitgedacht en Hoeve Avondrust waren diverse (knuffel)diersoorten en een schaapskudde aanwezig.

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
De tafel van Midden-Delfland.

De Tafel van Midden-Delfland

Met dit verbindende jaarthema wordt tijdens de diverse activiteiten in 2013 aandacht geschonken aan wat er allemaal aan tafel gebeurt: allereerst de productie en bereiding van ons voedsel en de maaltijd, maar ook wat er aan tafel wordt besproken en gedaan. De Tafel van Midden-Delfland, de vroegere burgemeesterstafel, gaat mensen uit de wijde omtrek van Midden-Delfland samenbrengen. Het op artistieke wijze versierde tafelblad geeft deze ambities duidelijk weer. Het groene gebied van Hof van Delfland met daarbinnen Midden-Delfland verbindt de steden Den Haag en Rotterdam en de ander omliggende gemeenten als Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland en Delft met elkaar. Achtereenvolgend wordt dit jaar worden het onbijt, de lunch en het diner op deze tafel geserveerd. 

Op deze Vockestaertdag stond de tafel op de Wijnboerderij gedekt voor het ontbijt. Aan tafel zaten de burgemeesters van Midden-Delfland en Vlaardingen en vertegenwoordigers van een aantal streekorganisaties. Ook de beoogde nieuwe voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, Marja van Bijstervelt, was daarbij aanwezig. Tijdens het onbijt met Midden-Delflandse producten werd er gemoedelijk over elkaars activiteiten gesproken en, uiteraard ook, over het belang Midden-Delfland toch vooral groen te houden, en over de Blankenburgtunnel die meteen naast de Wijnboerderij zou moeten komen.

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
Streekmarkt en kinderspelen bij boerderij Nooitgedacht.

Vijf open boerderijen

Vrijwel alle boerderijen in de Zuidbuurt zijn gebouwd op een kreekrug die als een verhoging door de Aalkeet-Binnenpolder slingert. Op deze boerderijplaatsen staan al eeuwenlang boerderijen waarvan enkele bijzonder fraaie, zoals de Sarijnenhove (deze was helaas niet open). Omdat een aantal van de boerderijen ver van de weg Zuidbuurt ligt gaf deze dag een mooie gelegenheid om ze eens van dichterbij te bekijken. Geopend voor een bezoek waren: de zorgboerderij Nooitgedacht, de Engelenhoeve (1892) met Galerie van B., Hoeve Avondrust (1878), de Wijnboerderij (1ste helft 16de eeuw, vroeger de Jan Schurenwerf) en boerderij Zorgvliet, ook wel Jan Huygen in de Ton (1938 met 16de eeuwse stal). 

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
Hoeve Avondrust met oude auto's, kinderspelen, muziek en meer.

Voor gezinnen met kinderen waren vooral de boerderijen Nooitgedacht en Hoeve Avonrust bijzonder in trek. Kinderen konden hier naar hartelust allerlei spelletjes doen. Een bescheiden streekmarkt was er bij boerderij Nooitgedacht. Lex Thoen met de Vockestaert schaapskudde wist bij Hoeve Avondrust veel kinderen over te halen om te helpen bij het hoeden van zijn schapen en lammetjes.

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
Help de herder de schapen samen te brengen.

Wie meer wilde weten over de boerderijen van de Zuidbuurt kon terecht bij de Engelenhof, waar Frits van Ooststroom uitgebreid vertelde over de cultuurhistorie van dit deel van Midden-Delfland. De wijnboerderij had vooral een gezellig, zomers aanvoelend, terras met veel eigen lekkernijen. De kleine wijngaard achter de boerderij begon langzaam weer tot leven te komen. Binnen lagen oude schoolplaten van Jetses, het Volle Leven, om bekeken te worden. 

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
Hoe bouw ik een tent?

De boerderij Jan Huygen in de Ton bood een uitgebreid erf met oude landelijke meubels, woondecoraties en brocante. Tinka Schilperoort toonde er haar schilderijen met koeienkoppen. Het was niet duidelijk waar het aangekondigde trekpaard Bels zich bevond...

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
Struinen naar leuke dingen bij Jan Huygen in de Ton.

De rondpendelende huifkarren zorgden voor gemakkelijk vervoer tussen de vijf locaties en parkeerplaatsen. Ook kon men een uitgezette route van 1,5 kilometer nemen die ook langs de locaties ging. Het zonnige, wel wat frisse, weer zorgde dit jaar voor een grote belangstelling voor dit evenement. Voor veel bezoekers was de ontdekking van de Zuidbuurt heel bijzonder; aan de andere kant werd het bezoek aan een 'echt' melkveebedrijf wel een beetje gemist, maar dat gaat volgend jaar ongetwijfeld weer goed komen.

Met Vockestaert de Boer(derij) op - 20 april 2013
Wijnboerderij in een on-Midden-Delflands decor.

Meer lezen over de Zuidbuurt

Historie en Landschap van de Aalkeet-Binnenpolder, Aalkeet-Buitenpolder, Broekpolder, Foppenpolder en Vlietlanden (2013), opgesteld door de Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk.

De deelnemende organisaties: