Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Museumweekend in Het Tramstation

In het museumweekend van 6 en 7 april is Museum Het Tramstation van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Hier is de aantrekkelijke fototentoonstelling 'Oude Dorpstaferelen van Den Hoorn en Schipluiden' te zien. Er zijn vier thema's uitgewerkt met oude foto's van de scheepvaart, de middenstand, allerlei groepen en van het feest ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Onafhankelijkheid in 1913.

In beide dorpen is destijds veel werk gemaakt van dit bijzondere jubileum. De gehele dorpsgemeenschap was verkleed, er vond een historische optocht plaats, er waren kinderspelen en het feest eindigde met een illuminatie. Hoewel de beelden oud zijn, zijn de dorpsgezichten nog goed herkenbaar. Moeilijker is dat met de personen op de foto's, hoewel er toch nog behoorlijk wat namen bekend zijn. Beide dorpen tellen veel nakomelingen van de feestende en poserende mensen op de afbeeldingen. 

Kom kijken naar uw grootouders of overgrootouders. De toegang tot het museum is gratis.

Website: Museum Het Tramstation in Schipluiden.

Oude Dorpstaferelen in Museum Het Tramstation

Vanaf 5 januari tot half april 2013 is elke zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur in het tramstation te Schipluiden de tentoonstelling Oude Dorpstaferelen te zien. Het betreffen afbeeldingen van de scheepvaart, de middenstanders en van groepen/verenigingen, zowel van Den Hoorn als van Schipluiden.

De foto's in de expositie zijn vooral uit de periode 1900-1940 en geven een prachtig beeld van het leven in beide dorpen. Ook wordt er speciale aandacht besteed aan het feest van de honderdjarige Nederlandse onafhankelijkheid in 1913, naast het bevrijdingsfeest in 1945 het grootste feest in Den Hoorn en Schipluiden. Tientallen foto's laten zien dat heel veel bewoners moeite hebben gedaan om zich historisch te kleden. Hoewel het fotomateriaal een eeuw oud is, is de scherpte nog altijd verbluffend goed. Voorwerpen uit de vooroorlogse periode completeren de tentoonstelling.

Oude Dorpstaferelen in Museum Het Tramstation

In de museumwinkel zijn diverse boeken te koop die betrekking hebben op het plaatselijke en regionale verleden. De expositie is gratis te bezoeken. Adres: Otto van Zevenderstraat 2 te Schipluiden.

Oude Dorpstaferelen in Museum Het Tramstation

Oude Dorpstaferelen in Museum Het Tramstation

Bron: Persbericht museum Het Tramstation 1 januari 2013.

02 april 2024