Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bezoekerscentrum Midden-Delfland nu echt open!

26 oktober 2013. De belangstelling was groot; toch paste vrijwel iedereen in het nieuwe, op een hooiberg gelijkende, gebouw op de Levende Buitenplaats Op Hodenpijl aan de Tramkade tussen Schipluiden en Den Hoorn. Nadat de koe, nou ja het kalf van de koe, onder het lint was gestuurd door boer Bertus was het centrum officieel geopend. Het bezoekerscentrum Midden-Delfland is dagelijks (behalve maandag) te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. Klik en beleef de Levende Buitenplaats en het Bezoekerscentrum Midden-Delfland.

Geopend!

De gasten mochten naar binnen en vonden op de begane grond op een verhoging een grote foto van Midden-Delfland (gebied en gemeente). Een fraaie beschildering op de rand van het plateau toont wat er in de natuur van Midden-Delfland allemaal te beleven valt: in de lucht, op land en in het water.

De voorzitter van de Midden-Delfland vereniging, Marja van Bijsterveldt, vertelde het verhaal over het ontstaan van het bezoekerscentrum. Al tientallen jaren bestond de wens (en een stichting) voor zo'n bezoekerscentrum: nu is het eindelijk zover. Een groot aantal organisaties en personen hebben samen naar dit mooie resultaat toegewerkt. In de nieuw gebouwde hooiberg, beschikbaar gesteld door de stichting Op Hodenpijl, kan nu Midden-Delfland in Beeld worden beleefd o.a. met behulp van films en foto's die op een groot projectiescherm worden vertoond. De bezoeker/gebruiker van het digitale informatiesysteem bepaalt zelf wat hij gaat zien met behulp van het menu en de landkaart op het aanraakgevoelig beeldscherm. Een bekend klinkende commentaarstem introduceert de films van de wandel/fietsroutes gemaakt door Vla productions.

De Midden-Delfland Vereniging neemt het beheer van het onbemande centrum voor zijn rekening. Het is de bedoeling dat het informatiesysteem verder wordt uitgebreid met nog veel meer beelden en informatie uit Midden-Delfland.


Visoogperspectief van het bezoekerscentrum met rechts de projectie.

Op de verdieping werd vervolgens de fototentoonstelling van Henk Groenendaal geopend. In een expositie van tien moodboards (beeldcollages) van één vierkantemeter wordt Midden-Delfland en omliggend gebied op kleurrijke wijze uitgebeeld. Wandelend en fietsend zwerft de auteur en fotograaf al ruim tien jaar door Midden-Delfland en probeert vooral de activiteiten, natuur en cultuur(historie) op beeld vast te leggen; het resultaat staat vaak op www.middendelfland.net. Voor velen zal het een uitdaging zijn alle getoonde ca. 200 foto's te kunnen herkennen.

Bezoekerscentrum Midden-Delfland


Koe opent Bezoekerscentrum Midden-Delfland

Op zaterdag 26 oktober wordt om 10 uur het nieuwe Bezoekerscentrum Midden-Delfland officieel geopend door de 'ster' van het Midden-Delfland gebied: de koe. Oud-minister Marja van Bijsterveldt, voorheen beschermvrouw van het gebied, neemt daarna het informatiesysteem in gebruik. De koe wordt begeleid door 'boer' Bertus, die aansluitend aan de opening voor entertainment zorgt.

Beleef Midden-Delfland!

In het bezoekerscentrum staat de beleving van het gebied centraal. Aan de hand van filmpjes en fotomateriaal worden de bezoekers verleid om actief het Midden-Delfland gebied in te trekken. Zo is er een expositie met foto's van Henk Groenendaal en zijn op de begane grond al meer dan 20 beeldverhalen van het gebied te zien. Deze beeldverhalen geven met video- en fotomateriaal (onder meer gemaakt vanuit de lucht) een impressie van de talloze wandel- en fietsroutes door het gebied.

Koe opent Bezoekerscentrum Midden-Delfland - 26 oktober 2013

Smaakt naar meer

Het bezoekerscentrum is te vinden in de nieuw gebouwde Hooiberg op het terrein van de Levende Buitenplaats bij Op Hodenpijl, Tramkade 24b in Schipluiden.

De opening is een startmoment. Andere gemeenten, organisaties en inwoners worden van harte uitgenodigd met eigen beeldverhalen bij te dragen aan het uitdragen van de schoonheid van het Midden-Delfland gebied en het belang van het behoud ervan.

Succesvolle samenwerking

Het bezoekerscentrum wordt beheerd door de Stichting Informatiecentrum Bezoekers Midden-Delfland. De initiatiefnemers zijn de Stichting Op Hodenpijl, de gemeente Midden-Delfland, de Midden-Delfland Vereniging en de Hof van Delfland. Het bezoekerscentrum is mogelijk gemaakt met subsidie van het 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'.

Koe opent Bezoekerscentrum Midden-Delfland - 26 oktober 2013

Het open veenweidelandschap van het Midden-Delfland gebied is de groene long van de Metropoolregio tussen Den Haag en Rotterdam.

Bron: Persbericht Stichting Informatiecentrum Bezoekers Midden-Delfland 10 oktober 2013

02 april 2024