Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Anna Enquist en Ivo Jansen in Op Hodenpijl - 6 oktober

Zondagmiddag 6 oktober , 16.00 uur komen schrijfster Anna Enquist en pianist Ivo Janssen naar Op Hodenpijl in Schipluiden. Samen brengen zij de concertlezing Contrapunt - Goldbergvariaties. Anna Enquist draagt voor uit haar roman Contrapunt. Ivo Janssen speelt de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Tekst en muziek vormen in deze voorstelling een wonderschone verbinding en maken het geheel tot een prachtige, aangrijpende voorstelling.

De roman Contrapunt

De roman Contrapunt van Anna Enquist is een raamvertelling over een vrouw die de Goldbergvariaties op de piano instudeert. Het pianospelen lijkt voor de vrouw allereerst een verdovend middel. In elk hoofdstuk van de roman wordt een scène geschetst uit het leven van de dochter van de pianospelende vrouw. Zo krijgen we een indringend beeld van een opgroeiend meisje en het gezin waarvan zij deel uitmaakt, haar liefde voor muziek en haar vrienden. Gaandeweg dringt zich een verontrustende ondertoon op: een aanzwellend noodlot dat alles overstemt.

De Goldbergvariaties

Johann Sebastian Bach schreef zijn 'Goldbergvariaties' tussen 1739 en 1741, vlak na de onverwachte dood van zijn 25-jarige zoon Bernhard. Het is zijn meest compacte werk voor klavier. In deze voorstelling voert Ivo Janssen het werk integraal uit. Fragmenten uit het boek worden op de bijpassende plaatsen voorgedragen zodat tekst en muziek een bijzondere verbinding met elkaar aangaan.

Enquist en Jansen; fotograaf Dirk Leunis
Enquist en Jansen; fotograaf Dirk Leunis.

Anna Enquist

Anna Enquist is een van de meest geliefde Nederlandse auteurs van de laatste jaren. Ze studeerde psychologie en piano, was onder meer docent psychologie en psychoanalyticus. Ze debuteerde in 1988 als dichteres. Het werd het begin van een vruchtbare en veelzijdige literaire carrière. Enquist schreef dichtbundels, romans, een verhalenbundel en theatermonologen. Zij won diverse prestigieuze literaire prijzen.

Ivo Janssen

Ivo Janssen studeerde piano bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en treedt sinds zijn debuut in 1988 regelmatig op, op podia in de hele wereld. Hij maakte tal van cd's, met o.a. werk van Brahms, Prokofiev, Chopin en Debussy.

De voorverkoop is inmiddels gestart. Reserveren kan via www.ophodenpijl.nl 
Datum : zondag 6 oktober 2013
Aanvang : 16.00 uur
Plaats : Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20-22, 2636 AX Schipluiden
Toegangsprijs : € 17,50 - inclusief pauzedrankje.

Bron: Persbericht Ed van Kester Entertainment

02 april 2024