Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Mevrouw koe bij avondlicht

Maandagavond 25 en woensdagavond 27 februari zijn de cursisten van beeldend kunstenaar Rina Groot op bezoek geweest bij Camping Boerderij Bouwlust, gelegen aan de Oostgaag in Maasland. Quirien en Wil de Vette zijn sinds 1999 eigenaar van de boerderij. Zij zijn de 6e generatie die daar aan het boeren zijn.
In 2002 zijn zij gestopt met het koeienmelken en gestart met de camping boerderij. Naast de koeien hebben ze ook schapen en jongvee. Boerderij Bouwlust bestaat al sinds 1821.

De cursisten van Rina Groot werken ook af en toe op locatie. Eerder hebben ze al een bezoek gebracht aan de Van Nelle fabriek in Rotterdam, en de "Tuin van Jan en Greet in Schipluiden". Van de werken van de Van Nelle fabriek is later een tentoonstelling geweest in de Dorpshoeve in Schipluiden. Zie VanNelle1 en VanNelle2.

Mevrouw koe bij avondlicht - 25 & 27 februari 2013

Nu is het thema "mevrouw koe bij avondlicht"

Bij nog winterse temperaturen zijn we 's avonds de koeien in de stal bij Bouwlust gaan schetsen (eigenlijk zijn het "pinken", want pas als het dier twee maal gekalfd heeft, mag het de naam "koe" dragen. Na éénmaal gekalfd te hebben is het een "vaars"). In de stal stonden ook schapen met hun lammeren.

Mevrouw koe bij avondlicht - 25 & 27 februari 2013

We moesten in korte tijd vier schetsen met houtskool maken; dit viel niet altijd mee, omdat de koeien nog wel eens van plek veranderden, want niet alle koeien stonden vast. Maar dat was ook wel weer het leuke ervan. Dan, onder leiding van Rina, een keuze maken welke schets we verder uit wilden werken. Ondertussen kregen we van Quirien koffie en thee, dit was alleen al lekker om onze handen aan de koppen te warmen, want het was maar zo'n 5 á 6 graden in de stal. 

Mevrouw koe bij avondlicht - 25 & 27 februari 2013

De sfeer was gezellig ondanks de winterse kou. Ieder had een doek of vel papier opgezet, om de definitieve keuze uit te gaan werken. Ook werden er foto's gemaakt voor het uitwerken van de schets. Dit werk maken we verder af met pastel of acrylverf in het atelier aan de Dorpsstraat in Schipluiden.

Tekst: Nel van Leeuwen, foto's: Nel van Leeuwen / Rina Groot.

02 april 2024